Clarke X Vix

©Elin Steinholtz

 Ensi vuoden suunnitelmat alkavat näyttämään paperilla todella hyviltä. Clarkelle on löytynyt sopiva uros, joka oli sekä esittelyn, että terveyden puolesta kiinnostava. Teimme Clarken kanssa viikonloppu reissun Ruotsiin tarkoituksena mennä tutustumaan kyseiseen koiraan. Olen täysin myyty, sillä tämä uros oli kaikin puolin juuri sellainen mitä olen salaa etsinyt. 

Joten saanko esitellä toiveissa olevan yhdistelmän vuodelle 2025

Easypower`s Griffin - Nordic Paws Vix

Clarke - Vix

©Elin Steinholtz


Clarkesta voi lukea lisää Clarken omilta sivuilta, jonne pääsee tästä. Sieltä löydät kattavan esittelyn koiran luonteesta, terveystiedot ja muut tärkeät yksityiskohdat koskien Clarkea. 



Vix on meille kaikille hieman uudempi tuttavuus, joten esittelen pojan teille mahdollisimman hyvin omin sanoin. Liitän mukaan myös lyhyen kuvailun Vixin omistajan kirjoittamana vapaasti suomennettuna. 



Nordic Paws Vix

20.12.2019

49,5 cm, 17kg

Ruskea tricolor

Agility, paimennus, vetolajit

Lonkat A - A

My Dog DNA terve

Omistaja Elin Steinholz, Ruotsi

Vix on luonteeltaan juuri sellainen bordercollie mitä olen salaa etsinyt. Omaan makuuni todella kiva uros, jolla on järki mukana kaikessa mitä tehdään. Koiralla on samaan aikaan voimaa, vauhtia ja järkeä, joka tuntuu nykyään olevan vähän hukassa useimmilla rodun edustajilla. Kyseessä on uros toimivalla on/off kytkimellä, sillä kun koiralta ei vaadita mitään tai mitään ihmeellistä ei tapahdu ottaa herra asennon ja rentoutuu hötkyilemättä suuntaan tai toiseen. Vastapainoksi kun jotain tehdään, tehdään se täysillä. Siinä mielessä tavallinen rotunsa edustaja, että kaikki tehdään loppuun asti ja kunnolla vaikka voimat ja energia olisivat jo aivan lopussa. Tämä koira voisi todennäköisesti tappaa itsensä työnteolla.

Vix asuu kahden muun uroksen laumassa lähellä Tukholman keskustaa ja tulee mahtavasti toimeen sekä koirien, että ihmisten kanssa. Ottaa kivasti kontaktia myös vieraaseen ihmiseen, mutta ei ole liian tungetteleva. Kykenee treenaamaan agilityä myös vieraan kanssa eikä vieraan läsnäolo, leikkiminen tai muu häiritse koiraa millään tavalla. Muiden koirien kanssa on iloinen, sopuisa ja leikkisä, mutta nauttii ehkä kuitenkin enemmän seurata omistajansa jaloissa kun juosta päättömänä ympäri metsää useamman tunnin putkeen, toisin kuin esimerkiksi Clarke.

Treenatessa, autoillessa, lenkillä ja normaalissa arjessa äärettömän hiljainen. En kuullut kertaakaan koko viikonlopun aikana koiran päästävän pihahdustakaan. Tämä on yksi tärkeimmistä piirteistä, jota urokselta toivoin, sillä Clarke on perinyt isänsä äänen käytön, enkä halua, että tämä harmiton mutta ärsyttävä piirre löytyy jälkikasvusta, ainakaan näin vahvana. Treeneissä Vix kykeni odottamaan hiljaa, maaten kompostiaidan takana ilman minkäänlaista ääntelyä, sinkoilua tai ääntelyä. Omalla vuorollaan treenasi täysiä, mutta kun oli aika odottaa kykeni herra myös vain loikoilemaan. Pidän tätäkin taitoa ehdottoman tärkeänä ajatellen varsinkin harrastuskoiria. 

Vixin päälajina toimii paimennus, joka on Ruotsissa todella suosittu ja ilmeisen tärkeä mittari ainakin bordercollieiden keskuudessa. Pääsimme myös näkemään isäehdokasta näissä puuhissa ja kyllä lampaat ihan hienosti eteenpäin jolkuttelivat. Vix otti kivasti painetta vastaan, vaikka olikin tuossa vaiheessa päivää jo todella väsynyt. Emme kovin paljon viitsineet koiraa työllistää, sillä alkoi päivän muut aktiviteetit painamaan jo jaloissa, mutta pääsin näkemään jotain pientä ja se oli tärkeintä. Vix on suorittanut Ruotsissa vaaditut paimennuskokeet, eli uskon, että koiralla on kykyä hieman erilaiseen toimintaan mitä nyt ehdimme näkemään. Myös laitumella Vix makaili rennosti kun joutui odottamaan Clarken kokeilun ajan. Katseli lampaita, mutta ei pitänyt mitään ääntä, makaili vain aidan vieressä. 

Agilityssä Vix on äärettömän nopea ja vahva koira, joka vaatii käskyt ajoissa ja sopivasti myös vartalo apuja. Irtoaa kivasti ja kykenee suorittamaan myös itsenäisesti. Omaa todella pitkän laukan, mutta käntyy kuitenkin kolikon päällä. Ottaa vastaan kuvasto painetta ja korjaa tarvittaessa virheet. Mitattu pikkumaksiksi, mutta kilpailee makseissa.

Kyseessä siis todella moniulotteinen ja mukava koira kaikin puolin. Jos tykkää meidän Becasta tykkää myös Vixistä, sillä Vix muistuttaa todella monelta osa-alueelta Becaa. Ehkä sekin on syy siihen, minkä takia itse tykkään kyseisestä koirasta niin paljon. Lisäksi Vix muistuttaa minua todella paljon entisestä lapinkoirastani. 

Lyhyesti vielä koira omistajansa Elinin kuvailemana: 

Vix on iloisin ja sosiaalisin koira. Rakastaa kaikenlaisia ihmisiä, lapsia, aikuisia ja vanhuksia. Hauska kouluttaa ja äärettömän nopea agilityssä. Aina lähellä, vaatii rapsutuksia ja huomiota kohteliaasti. Elämä on todella helppoa Vixin kanssa. Sen voi ottaa mukaan minne tahansa ja jättää hoitoon kenelle tahansa. Kaikki pärjäävät sen kanssa. Ei ongelmia muiden koirien tai eläinten kanssa, sillä asuu kahden aikuisen uroksen kanssa. Leikkisä, rakastaa leikkiä sekä ihmisen, muiden koirien, että itsensä kanssa. Ei ole koskaan jahdannut mitään (varjoja, eläimiä, ajoneuvoja tai mitään liikkuvaa). Ei pelkää mitään, hyvin itsevarma ja omilla jaloillaan seisova uros. Elinin sanojen mukaan hänen kolmesta koirastaan kaikista helpoin koiransa normaalissa arjessa.

Vix rakastaa työntekoa ja haluaa tehdä asiat oikein. Koirasta löytyy sekä kovuutta, että tarvittavaa avoimuutta ohjaajaa kohtaan ja ohjaaja pehmeyttä. Agilityssä nopea ja vahva suorittaja, jolta ei vauhtia tai ketteryyttä puutu. Vaikein asia Vixin kanssa agilityssä on oikea-aikaisuus, sillä koira on todella nopea ja jos käskyt tai ohjaus on yhtään myöhässä, ollaan auttamatta väärässä paikassa. Palkkana toimii sekä namit että ruoka mutta pystyy työskentelemään myös ilman. 

Paimennuksessa Vix on luonnonlahjakkuus. Kykenee itsenäiseen työskentelyyn, mutta ottaa hyvin vastan myös käskyt ja ohjauksen. Kuljettaa kivasti, mutta ottaa luonnollisesti hyvin myös etäisyyttä. Paimentaa liikkeellä ja silmällä, ei hyöki tai käytä hampaita.

Vix tekee agilityn ja paimennuksen lisäksi vetojuttuja ja rakastaakin kaiken tyyppisiä aktiviteetteja.

Vixiltä on tutkittu vain lonkat ja DNA, sillä Ruotsin tutkimuksiin on suurempi kynnys, kun Suomessa Elin on kuitenkin miettinyt Vixin mahdollista tutkimusta loppujen tarkastusten osalta kesän aikana. 

Vixillä on yksi aikaisempi pentue Ruotsissa The Look kennelissä.


Yhdistelmästä on odotettavissa toimivia koiria monenlaiseen käyttöön. Vix tasapainottaa Clarken niitä ominaisuuksia, joita halusinkin. Kokoero näillä kahdella ei ole suuri, joten kovin suuria koiria ei tästä yhdistelmästä odoteta. Kuitenkin voimaa ja nopeutta tulee löytymään, joten uskon, että myös vetolajit tulee näiden kanssa onnistumaan. Kyseisen yhdistelmän pennut eivät lähde pelkiksi kotikoiriksi, sillä vanhempien moottorin takia en usko että yksikään näistä koirista olisi onnellinen ilman mitään harrastusta. Kuitenkaan kilpailu vaatimusta pennun mukaan ei tule. Tämän yhdistelmän takaa tulee monia hienoja paimenkoiria, joten uskon näiden mahdollisten pienten lammaspaimenen alkujen soveltuvan myös kyseiseen lajiin. 

Lyhykäisyydesään ensimmäinen tietoisku suunnitteilla olevan pentueen vanhemmista. Mikäli sinua kiinnostaa kyseinen yhdistelmä, lue tämä sivu ja laita minulle sähköpostia osoitteeseen

  maxspeedbordercollies@gmail.com 

Clarke on tavattavissa Tampereella jo ennen suunnitelman alulle panoa. Toivonkin kaikkia pentua meiltä haaveilevia tapaamaan Clarken ennen pentujen syntymää, jotta minulla on tiedossa mahdollisimman hyvin kuka pentua haaveilee ja olet itse päässyt näkemään pentueen tulevan emän. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tervetuloa Maxspeed- kennelin nettisivuille